9/04/2020

Yusuf ve Lidyalılar Uyuşmazlığı

 


         Tarihin belirli zamanlarda kırılmalar yaşadığını ve bu sebeple birçok olayın karıştığını ve belki de tekerrür ettiğini düşündüğümüz olayların aynı olaylar olduğunu düşünenlerdenim. Bu yazımın konusu da buna bir örnek teşkil edecek.

Yukarıdaki resim muhtemelen Rönesans Dönemi, Yusuf'un köle olarak satılışını temsil eden bir resim.

Günümüz bilgisiyle Yusuf Resul'ün M.Ö 18-17. yüzyılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Yani neredeyse 3800 sene önce. Gelgelelim bir ayette de Yusuf'un köle pazarında satıldığı anlatılıyor. Buraya kadarını dünyadaki herkes neredeyse biliyor. İlgili ayet;

Yusuf Suresi ; 20. ayet

وَشَرَوْهُ بِثَمَنٍ بَخْسٍ دَرَاهِمَ مَعْدُودَةٍ وَكَانُواْ فِيهِ مِنَ الزَّاهِدِينَ
Ve şerevhu bi semenin bahsin derahime ma'dudeh, ve kanu fihi minez zahidin.

Anlam: Onu düşük bir fiyata, birkaç dirheme sattılar. Ona önem vermemişlerdi.




Bu ayette Yusuf'un birkaç dirheme satıldığı söyleniyor ama bizim bilgimize göre para henüz yok. Bizim bilgimize göre Lidyalılar yaklaşık M.Ö 7. yüzyılda parayı icat ettiler. Yusuf Resul'le arasında 1000 yıl var(bilinen). 

       Şimdi bir karar vermemiz gerekiyor. Önümüzde birkaç seçenek var. İlk olarak Kuran yanlış, ki inançlı biri olarak bunu reddediyorum. İkinci seçenek, paranın bulunması çok daha eskiye dayanıyor. Bu bana zayıf bir ihtimal geliyor çünkü amatör olarak dahi definecilikle aşırı ilgilenilen ülkemizde(medeniyetin doğuşu olarak bu toprakları baz alarak) şimdiye kadar daha eski bir para ne görüldü ne duyuldu. Üçüncü ve en kuvvetli ihtimal, Hz.Yusuf'un sanıldığından daha yakın bir zamanda yaşamış olması. Bu en kuvvetli seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü Yusuf'un yaşam yılı tamamen tahminden ibaret. Tüm resuller yine bildiğimiz sırayla gönderilmiş olsa bile kronolojik karmaşıklık hep karşımızda. Her kıssa ve resul tek tek incelenmeli ve en yakın tarihine oturtmalı kıssaları.

      Tüm Arap Yarımadası'na hükmeden Muhamme, Mısır emiri Yusuf, bakırdan at heykelleri yapan zengin ve yüce Kral Süleyman ve niceleri... Neden hiç birinin parası yok? Neden silüetlerini bilmiyoruz? Kendi adlarına neden para basmamışlar -ki ilk para basan Lidya kralından beri krallar hep kendileri için para basmışlar- ?

Belki de biz bir kişiyi tarih kitaplarında iki belki de üç farklı kşli olarak okuyoruz. Belki de bu dünyanın ona kalmadığı Sultan Süleyman tek bir kişidir?

0 yorum:

Yorum Gönder